Lydia Davis ja kirjoittajan rutiinit

Lydia Davisin essee Thirty Recommendations for Good Writing Habits on teksti, johon palaan usein. Olen suuri rutiinien ystävä, mutta silti juuri kirjoittamiseen liittyvien rutiinien ylläpito tuntuu välillä vaikealta. Haahuilua on, paljon.

Essays One -nimisestä kokoelmasta (2019) löytyvässä esseessään Davis antaa kolmekymmentä vinkkiä kirjoittajille. Painopiste on nimenomaan rutiineissa ja prosessissa.

Jokin siinä, miten Davis lähestyy kirjoittamista, viehättää minua kovasti. Hänelle kirjoittaminen on elämäntapa, mutta myös asia, jota voi ja pitää koko ajan harjoitella lisää. Vanhoihin teksteihin ja muistiinpanoihin palaaminen, niiden työstäminen ja editoiminen on Davisin prosessissa keskeistä.

Luettuani esseen nyt taas uudelleen kirjasin muistikirjaani spontaanisti ylös asioita, jotka jäivät erityisesti mieleeni ja puhuttelivat. Syntyi tällainen lista:

  • Muistiinpanot ovat lahja. Tee niitä usein, kiität itseäsi myöhemmin. Vaikka luulet muistavasi jutun ilmankin, todennäköisesti et muista. Been there! Ylös kannattaa kirjoittaa aivan kaikenlaisia asioita: mitä enemmän kirjoittaa havaitsemiaan juttuja ylös, sitä enemmän alkaa myös havaita. Oma ja toisten käytös, sää, faktat, luonnonilmiöt, materiaalit, sitaatit, irralliset repliikit tai viereisessä pöydässä käyty dialogi – kaikki käy!
  • Julkinen liikenne ja yleiset (odotus)tilat ovat mitä parhaimpia paikkoja ihmisten tarkkailuun, salakuunteluun ja yllättäviin kohtaamisiin. On aina erinomainen idea mennä hammaslääkärin odotushuoneeseen puoli tuntia ennen omaa vastaanottoaikaa.
  • Maailma on ihmeellinen. Ole utelias, opiskele, mene kohti itseäsi kiinnostavia asioita. Mitä oudompaa, sen parempaa. Davis intoilee esseessään mm. roomalaisesta rakennustekniikasta ja tiilikuvioinnista. Kaikesta voi olla hyötyä, varsinkin romaaniin voi upottaa mitä tahansa. Luota intuitioon ja omaan näkemykseesi.
  • Lue kaikenlaista ja monin tavoin, mutta erityisesti: Runoutta! Lähilukua! Vieraita kieliä!
  • Luova mieli pitää tyhjyydestä. Kun lopetat kirjoitussession, älä mene heti puhelimelle tai lukemaan sähköposteja vaan anna mielellesi ainakin vartti tyhjää tilaa: käy kävelyllä, ripusta pyykit, venyttele. Aivot prosessoivat tällöin aiemmin kirjoitettua, ja mahdollisesti saat vielä jonkin tekstiin liittyvän idean.
  • Parhaita asioita (kirjoittajan) elämässä: Keskittyminen. Syventyminen. Rauhassa yhden asian äärellä oleminen. Sekä tietysti: synonyymisanakirja.