Kirjailijatar ja raivoisa rakkaus

Hallimaisessa, isossa näyttelysalissa tuoksuu tuoreelta maalilta. Tummille seinille on ripustettu kaikkiaan kaksikymmentäkuusi isoa öljyvärimaalausta. Valtaosa niistä on maalattu vuoden sisällä, jotkut ehkä aivan hiljattain. Jos painaisin sormeni tuohon kohtaan, jossa öljyväriä on kankaalla oikein paksulti, antaisiko maali vielä periksi, menisikö sormeni siitä läpi?

Opin uuden sanan: impasto. Se tarkoittaa tekniikkaa, jossa öljyvärillä maalataan juuri tuollaisia paksuja kerroksia tai ”reliefejä”, jotka ulkonevat kankaan pinnasta ja tuovat maalaukseen kolmiulotteisen vaikutelman.

Yksityiskohta Nanna Suden maalauksesta Kultainen maa (2022).

Taidemaalari Nanna Susi sanoo: ”Olen maalannut kymmeniä vuosia, eikä se tule silittelyllä, siinä on aina mukana raivoa ja intohimoa.” Hänen uuden, Lahdessa avautuneen näyttelynsä nimi on Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus ja se kertoo nimenomaan taiteen tekemisestä, maalaamisesta, raivokkaasta syöksymisestä työn ääreen.

Näyttelyn yhteydessä pyörivässä making of -videossa Susi sanoo myös: ”Mun mielestä, jos jotain tehdään niin tehdään se koko olemassaololla.”

Raivo, intohimo, vimma, palo. Sanoja, jotka sopivat myös kirjoittamiseen. En ehkä kovinkaan usein löydä niitä jokapäiväisestä työskentelystäni tai arjestani, mutta löydän ne sisältäni, jostain selkäytimen lähettyviltä. Siellä on tulikuuma hiillos.


Naishahmoja.

Kukkia maljakossa, kukkia putoamassa, kukkia veden alla.

Seison keskellä tuota jättimäistä salia ja olen pakahtumaisillani. En muista, milloin olisin ollut taidenäyttelyssä näin läsnä, näin altis. Sen lisäksi, että lähes jokainen salissa oleva maalaus vangitsee minut tarkkailemaan omaa olemustaan pitkäksi aikaa, maalaukset tuntuvat muodostavan myös yhdessä erityisen kokonaisuuden – kuin ne yhdessä olisivatkin yksi iso maalaus.

Erään teoksen nimi: Rakas ystäväni kaaos. Se puhuttelee minua juuri nyt, kun kirjoittamiseni tuntuu sekavalta, summittaiselta, sinne tänne poukkoilevalta. En ole vielä varma muodosta enkä rakenteesta; kirjoitan kohtauksia ja toivon, että jonain päivänä ne sopivat yhteen toistensa kanssa.

Ja että jonain päivänä niistä huokuu sama raivoisa rakkaus kuin Nanna Suden jokaisesta siveltimenvedosta.

Nanna Suden Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus on esillä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa 7.10.2022-2.4.2023.